Geschiedenis
Het oorspronkelijke orgel is in 1911 gebouwd door Jan Proper uit Kampen. Het betrof een pneumatisch orgel met één manuaal en een Subbas op het Pedaal. In de jaren 50 van de vorige eeuw was dit instrument totaal versleten, en is er als vervanging voor het onbruikbare Proper orgel beneden in de kerkzaal een elektronicum geplaatst. Het Proper orgel bleef vanaf die tijd ongebruikt in de kerk staan.
In 1988 bouwde Hans Kriek een ander binnenwerk in de Proper kas. Hij maakte hierbij gebruik van een oude windlade van H.H. Hess die na diverse omzwervingen in het bezit van Hans Kriek was gekomen. Deze windlade was door Van den Bijlaardt al eens aangepast, o.a. het aanbrengen van een tweede kleppenkast zodat het geschikt werd voor twee manualen. Op deze windlade van Hess werd het nog bruikbare pijpwerk van Proper gebruikt, aangevuld met ander passend materiaal. De Viola 8′ werd afgesneden tot een Quint 3′. De frontpijpen voor de Prestant 8′ werden elektrisch aangestuurd, om lange conducten te vermijden.
De kas werd door Henk van der Luyt uit Aalten overgeschilderd in imitatie-eiken, de labia van de frontpijpen verguld, en de klavieren belegd met buxushout. De intonatie werd geëgaliseerd door Jan Koelewijn uit Heerde, die het orgel ook in onderhoud kreeg. In de jaren 90 van de vorige eeuw heeft Koelewijn de Openfluit 8′ vervangen door een Roerfluit 8′, waarbij de bas van de Mixtuur door hem werd verwijderd en opgeslagen in de orgelkas, in verband met ruimtegebrek voor de ‘nieuwe’ Roerfluit.
Omdat het elektrische gedeelte voor de Prestant 8′ niet goed functioneerde, is dit systeem begin 2006 door Hans Kriek en Klaas Jan Otter (lid van de kerkelijke gemeente aldaar) vervangen door een ander systeem. Bij deze gelegenheid zijn er tevens een aantal andere zaken uitgevoerd, namelijk het vervangen van de magazijnbalg door twee parallel geplaatste magazijnbalgen.
De totaal verwormde Subbas van Proper is vervangen door een andere mahoniehouten Subbas, afkomstig uit het voormalige Elbertse orgel in de St. Antoniuskerk te Ede. De ‘nieuwe’ Subbas is op een aparte lade buiten de orgelkas geplaatst. Op de plaats van de Roerfluit 8′ die door Koelewijn was geplaatst, is een andere Openfluit 8′ terug geplaatst, afkomstig uit het Vermeulenorgel in de St. Janskerk te Vlijmen, bij deze gelegenheid is de bas van de Mixtuur weer herplaatst.